Zöld Akció Egyesület pályázata

Zöld Akció Egyesület pályázata

Utolsó pillanatos értesülés volt számomra, hogy a Zöld Akció Egyesület Kevesebb Hulladék címszóval lakossági pályázatot hirdetett, melyben várta a jelentkezőket, hogy elküldjék azt a hulladékcsökkentő megoldásukat, melyet maguk is megvalósítottak háztartásukban vagy éppen közösségi összefogásban a munkahelyeiken.

A pályázati felhívás részleteit oldalukon tették közzé, mely szerint: “A pályázati anyagban, ami lehet szöveges bemutatás, fotó- vagy video dokumentáció, kérjük minél részletesebben, de egyben lényegre törően bemutatni a hulladékcsökkentési, újrahasznosítási, újrahasználati megoldások módszerét és az így kiváltott hulladék típusát, mennyiségét.”

Mivel a pályázat határideje 2018. Február legvége, és én csupán 2 nappal előtte értesültem, így felvettem gyorsan a gondolkodó sapkámat. A legnagyobb töprengeni valóm az volt, hogy amikor vezetsz egy háztartást, teljesen integrált hulladékcsökkentő praktikákkal és eszközökkel, akkor már őszintén megvallva egyik se tűnik se extrémnek, se olyannak, amire bárki más felkapná a fejét, hogy “igen, erre miért nem gondoltam”. Szóval körbe nézegettem és arra jutottam, hogy azért mégis van egy olyan darab, amit érdemes lenne mindenképp megosztanom másokkal.

Íme a pályázatom:

A normál háztartásokban a papírtörlők megállíthatatlanul fogyó eszköznek számítanak. Egy hulladékcsökkentő vagy éppen már hulladékmentes háztartásban ennek kiváltására szokták használni a konyha ruhákat, amik funkciójukban tökéletesek, azonban nedvszívó erejük a méretükben rejlik és sajnos nem mindig olyan esztétikus elő rántani vagy éppen az asztalnál tartani egy vendégség során, hogy a gyermekek kiöntött poharait gyorsan orvosolni lehessen.

Mint két gyermekes édesanya ennek a számomra zavaró problémának kiváltására találtam ki, hogy az otthonunkban amúgy is felgyülemlett használt ruha mennyiséget és ezzel együtt a fast fashion okozta környezeti terhelést csökkentve varrok egy mosható törlőkendőt.

Ehhez felhasználtam egy túl kicsi mérete miatt nem használt törölközőt és egy divatja múlt férfi ingnek az eleve varrási maradéknak számító ingujját.

Majdnem egy éve használom ezt az esztétikus megoldást, és tökéletesen ellátja funkcióját, főleg mivel nagyobb mennyiséget felszív egyszerre, mint amennyi papírtörlőt le tudnánk tekerni kapkodva egy-egy kiöntési akciónál.

Varrási folyamat:

1. A törölköző méretéhez igazítottan össze varrtam az ingujjakat.
2. Majd figyelve, hogy a megmaradó anyag daraboknál továbbra is a legkisebb textil hulladék keletkezzen kivágtam a törölköző méretét varrási széllel számolva, ami +1-1,5 cm.
3. Az anyagot az 1-1,5 cm-nyi varrás széllel vissza hajtva a törölközőhöz rögzítettem.
4. Háztartási varrógéppel össze varrtam.
5. A keletkezett textil hulladékot és cérna darabokat, mint ahogy már korábban is szoktam, össze gyűjtöttem, hogy majd töltő anyagnak fel tudjam használni karácsonyi / húsvéti díszek és díszpárnák töltő anyagaként.
Ezzel a varrási folyamattal tudtam enyhíteni a fast fashion okozta környezeti hatáson és textil újrahasznosítással létre tudtam hozni egy napi funkcióval ellátott használati tárgyat, mely 100%-ban kiváltja az egyszer használatos papírtörlőt.

Mosásához ugyancsak víz és energia takarékos mosógép programot és környezetbarát mosószeres mosást alkalmazok, amit nagy kiszerelésű papír csomagolásban vásárolok, így csökkentve tovább a háztartásomban keletkezett hulladék mennyiségét.

A kiváltott hulladék mennyisége számomra mérhetetlen, de papírtörlőt használva, egy normál háztartásban ez havi egy tekercs papírtörlőt jelenthet minimum. Ezen felül jelen van a textil hulladék csökkentése és a vegyszerek elkerülése is.

Nos, ki az aki szeretne követni a papírtörlő kiváltásában? 🙂

Megosztás

One thought on “Zöld Akció Egyesület pályázata

Comments are closed.

Comments are closed.