Top 8 megoldás Zero waste szappantartóra

Top 8 megoldás Zero waste szappantartóra

Szögezzük le, olyan, hogy zero waste szappantartó – szó szerint véve – véleményem szerint nincs! Mert vagy van benne egy kis festék, ami miatt nem komposztálható vagy kellett hozzá ragasztó vagy le van lakkozva, de minimum kell egy autó vagy repülő út, hogy a hozzá szükséges elemeket össze tudd gyűjteni magadnak. No, de nem akarom senkinek se elvenni a kedvét, ettől még vannak igenis jó megvalósítások, amikből most össze szedtem nektek a számomra legjobban szimpatikus top nyolcat.

Rusztikus szappantartó ágakból

Az ágak jönnek és mennek az ember életében, vagy azért mer a gyermek össze szedi, vagy mert elsétálsz mellettük, de viszonylag könnyen hozzá lehet jutni még városi környezetben is. Annyira érdemes oda figyelni, hogy, ha szappantartó a cél, szerencsésebb a kéreg nélküli faág, mert a kéreg a napi nedvességtől hamar leválhat.

Az össze “szerelésre” én két módot tudok elképzelni: a meleg ragasztós rögzítés, ami ugye minden csak nem zero waste vagy a természetes alapanyagú madzaggal való össze kötözés. Megemlítem itt +1 megoldásnak a szögelést is, apró vékony szeggel, ami azért nem repeszti szét az ágat, de ez a víz miatt ugyancsak nem szerencsés, mert a rozsda hamar újabb feladatot ad neked a takarítós napokon.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Nagyobb, lapos kő

Ez az ötlet nekem nagyon megtetszett, habár a kivitelezéshez már nagyobb szerencse és hosszas kutató munka szükséges, hiszen nem jön szembe  veled minden nap egy kellően jó méretű és formájú kő. De, ami biztos, hogy itt a mosdókagylód hamarabb megy tönkre, minthogy a kő meghasadjon, így amikor választasz gondold végig, hogy egy életre választhatsz. Persze, hacsak nem juttatod vissza a természetbe a követ, hogy tovább morzsolódhasson az évek alatt.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Kisebb kavicsok

A könnyebben megvalósítható verziók egyike, hogy a nyaraláson, nagy séták során emlékbe össze szedett kavicsokat össze ragasztva készíts magadnak egy szappantartót. Itt ugyancsak jelzem, hogy a ragasztó pisztoly egyáltalán nem zero waste, de néha lehet kivételt tenni, ha nagyon efelé húz a szíved.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Kagylóhéj

Ez a megoldás, bevallom engem meglepett, mivel a két gyermekes észjárásomban fel se merült, hogy egy ennyire törékeny elemet helyezzek egy igencsak forgalmas csomópontra, ami, ha még el is törik, hirtelen éles veszedelem lehet a kis felhasználók számára. Ezt a gondolatot félre téve, – hiszen egyszer ők is felnőnek – egy megfelelő hangulatú fürdőszobában ugyancsak gyönyörű elem lehet egy kagylóhéj szappantartó.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Pólófonal

Ha mégse várnál a természetre, de nem vagy az az otthoni kézműves típus, akkor nyugodtan rábízhatod a profikra is, hiszen Hobbizsó oldalán megtalálható ez a pólófonal szappantartó, mely textil gyártás során keletkezett maradékból elő állított póló fonal felhasználásával készül. A forma minden igényt kielégít, akár kicsi akár nagy helyed van a mosdókagyló szélén, a színek választékáról meg jobb nem is beszélni.
Megvallom, a lelkesedésem onnan van, hogy mi is ilyet használunk. 🙂 Anyaga 100% gyermek barát, mind összetételében, mind pedig állagában, mivel törhetetlen. Különösebb törődést sem igényel, hiába textil. Mikor már túl szappanosnak érzem, beáztatom 10 percre, majd megdörzsölöm köröm kefével és mehet is az aktuális mosásba. Több, mint egy éve tart a tesztelés családilag és barátokkal, hiába vizesedik, nem árt neki.

Forrás: Hobbizsó

Parafadugó

Nos van az a hulladék, ami ki érti, hogyan, de többségben azért minden háztartásban keletkezik. Mivel az üveg maga egy igazi recycle alapanyag, minőségi romlás nélkül akármennyi alkalommal beolvasztható, majd újra formálható, így a vissza nem válthatóak mehetnek a szelektív konténerekbe, nekünk meg maradnak a dugók.
Itt megjegyzem, hogy sajnos egyre több dugó nem igazi parafa anyagú, hanem műanyag, így könnyűnek látszik a gyűjtése, de, ha oda figyeltek, rá kell jönnötök, hogy mégse az.
Az elkészítésnél ismételnem kell önmagamat, a ragasztó pisztolyos megoldás nem zero waste, de a parafadugók esetében nagyon más rögzítési módot nem tudok felhozni. Szóljatok, ha nektek lenne ötletetek!

Forrás: https://hu.pinterest.com

Kókuszdió héj

Valljuk meg, ez azért nem egy könnyed DIY projekt és a kókuszdió, mint őshonos magyar termény is jó sokat van utaztatva, hogy mi egy szappantartót gyárthassunk le belőle. De, ha van otthon fűrészed és csiszoló papírod, esetleg egy satud is! Akkor élhető a projekt. Még egy extra tanács: ne a nappali közepén állj neki, hacsak nem akarsz spontán tavaszi nagytakarítást tartani a függönytől az összes polcig felhalmozódott finom kókusz-por miatt.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Fadarab

Úgy látszik nehéz eltávolodni a fa anyagától ebben a témában, habár nem érzem egy örök életű darabnak az ebből az anyagból megvalósult szappantartókat. Habár ki akar élete végéig ugyanolyan szappantartót használni? Biztos vagyok benne, hogy nem sokan…
Ha van otthon egy kis darab fa lapod (igazi fa, nem préselt!), és ugyancsak rendelkezel fűrésszel, csiszolóval és satuval, akkor számodra nyílt a pálya, hogy egy ilyen formás víz-elvezetős szappantartód lehessen. Sőt, ugyancsak örömmel fogadja majd az egész családod, hogy ha ilyen designos és mégis funkcióval ellátott saját készítésű ajándékot kapnak tőled. A tömeg gyártást azért említettem meg, mivel szkeptikusan nézem ezt a képet, hogy első próbálkozásra tényleg ilyen letisztult és egyenletes vonalakat sikerülne kapnom végeredményként.

Forrás: https://hu.pinterest.com

Megosztás

3 thoughts on “Top 8 megoldás Zero waste szappantartóra

  1. Parafa dugó: szerintem könnyen össze lehetne őket varrni! Egy vékony cérna és egy hosszabb tű segítségével. De nem próbáltam ki, csak így tudnám elképzelni 🙂

    1. Ha a dugók kellően be vannak előtte áztatva, tényleg elképzelhető, de akkor is oda készítenék magamnak egy fogót is, hogy azzal húzzam át a tűt, ha a kézi erő már nem lenne elég. 🙂
      Kíváncsi vagyok, hogy valaki kipróbálja-e ezt a technikát is!

Comments are closed.

Comments are closed.