Zero waste nyaralás? Lehetetlen vagy csak kalandos?

Zero waste nyaralás? Lehetetlen vagy csak kalandos?

A hulladékcsökkentők élete néhol így is kalandosnak számít, de gondoljunk csak bele a ténylegesen nulla hulladékot termelők helyzetébe! Nos náluk a spontán is meg van tervezve pl egy-egy táskába rejtett vászon zacskóval vagy kanálgéppel. Most képzeletben ezekre a megtervezett hétköznapokra tegyél rá még pár lapáttal: nyaralás, hotel és gyermekek. Így jött össze számunkra a zero waste nyaralás, aminek a sikerességeit, vagy inkább sikertelenségeit fogom végig venni számotokra.

Félre értés ne essék! Inkább rögtön szeretném leszögezni, hogy nekünk rövidke kiruccanásunk alatt nem sikerült hulladékmentes életvitelt folytatni, de ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen! Sőőőt talán ez a lista segít Neked abban, hogy Te igenis jobban csináld.

Fogadjátok szeretettel az 5 pontba szedett személyes buktató listámat:

.
#1   A nagy szemetes probléma

A 4 nap alatt keletkezett hulladék típusaink a következőek voltak:

 • papír
 • komposztálható
 • műanyag (PET)
 • fém (ALU)
 • kommunális

A hatalmas probléma pedig az volt, hogy csak egy darab mini szemetes volt elhelyezve a fürdőszobában. Jelen helyzetben, ha kettő lett volna az egész bérleményben, akkor se tudtunk volna szelektálni, mert a hotel szobákban nem volt megvalósítva a szelektív hulladékgyűjtés. Ezen felül sajnos a hotelekben még nem elterjedt a központosan elhelyezett PET palack összenyomó gyűjtővel. Apartman rendszerben volt már szerencsém olyanhoz, ahol a PET palackokon kívül még elem gyűjtő is volt kihelyezve, ami hatalmas lépésnek tűnik. Nos, ez nem az a hely volt.

#2   Bevásárlás

Ebben a pontban töredelmesen bevallom, hogy sokat lehetett volna javítani a helyzeten, ha otthonról felszerelkezve érkezem saját készítésű elemekkel, de nyaralás, hotel, nem így indultam neki. Nálunk ezek a hiba pontok csúsztak át a bevásárló kocsinkba:

 • Két gyermekkel (tudom, nem mentség, de tény, hogy) befigyelnek a csomagolt rágcsák, amik a szülői lazítással kombinálva azt jelentik, hogy döntünk: ‘néha belefér’ a szívószálas üdítő, a ropi és a keksz is.
  .
 • Gyümölcsöket saját zsákba vásároltam (legalább ennyi jó pontot szereztem magamnál), de a gyümölcs héjat, magokat nem lehetett hol komposztálni, és ez nagy szívfájdalom volt számomra.
  .
 • Utolért bennünket egy családot elsöprő megfázás, amire igazi hulladékcsökkentőként készültem textil zsebkendőkkel, de evidensen azzal nem számoltam, hogy adott mennyiségre 4-ből 4 családtag fog jelentkezni. Nem volt mit tenni, papír zsebkendőt kellett vennünk, mégpedig (nem az én jóváhagyásommal) 10-esével csomagolt, ‘gazdaságos’ nagy kiszerelést. – Béke, nyaralás, béke, nyaralás, nem morog… nem morog hangosan. –

#3   Fürdőszoba ügyek

 • A törölközők terén kapnak egy plusz pontot a hotelek (eddigi tapasztalatom szerint 90%-ban ez a rendszer működik): Külön kiírással jelzik, hogy nem kell naponta törülközőt cserélni, vegyszeresen mosni, csak, ha ténylegesen elkoszolódott, vagy bármilyen oknál fogva igényed van rá.
  .
 • Folyékony szappanadagolók az általánosabbak, de egy holtelben azt mondom ez a hulladékcsökkentőbb megoldás, mint 2-3 nap után kidobni a vendégek által ott hagyott szappan maradékot – nem is beszélve, hogy ezek a mini-szappanok nagyrészt műanyagba vannak becsomagolva egyesével. (Én emiatt haza hordom a megkezdett szappanokat, hisz itthon úgyis el fogjuk használni.)


#4   Éttermi étkezés

 • Habár nem kérünk szívószálat, sajnos az esetek többségében ezt elfeledik mire összekészítik az italainkat. Megsúgom, itt van egy nem direkt elkövetett mini bosszú a gyermekeim részéről: a hatalmas szívószál az ő pici poharaikban és persze a új játék eredményeként borítékolhatóan úgyis az ő terítőjüket fogjuk a szívószállal össze pacsamagolni.  – Előre is bocsánat, de mi tényleg nem kértünk szívószálat.
  .
 • Papír szalvéta: alapban kapjuk, habár én így is elő szoktam készíteni a saját anyag szalvétáinkat, hiszen, ha nem teszek így, akkor vagy 100-at is el tudnánk a gyerekeknek használni – alapban a már fenn említett szívószálas ügy miatt.
  .
 • Maradék étel: örök dilemma, hiszen éttermi adagoknál, más ízvilágnál, gyerekekkel megtoldva, eléggé gyakran van maradék. Erre szoktam használni a kis fedeles uzsonna dobozt, mert a sült krumpli vagy a rántott ennivalók, de még a maradék palacsinta is elcsomagolható benne úgy, hogy azt 1-2 órán belül lelkesen megegyék a gyerekek.
  .

#5   Folyó ügyek, azaz pelenka a gyermeken

A mosható pelenka nálunk kimaradt, de esküszöm csakis kifogások miatt: első gyereknél elképzelhetetlen volt, hogy a saját cipőm bekötésére legyen időm (éljenek a cipőkanalak és a beugrós cipők), második gyermeknél pedig meg voltunk fejelve egy építkezéssel és egy ebből következő költözéssel, így nem lett részese az életünknek a mosható pelenka. Helyette vezeklésként mindig vadásztuk az úgynevezett Öko-pelusokat, hogy legalább valamennyire újrahasznosított legyen vagy lebomló (habár ezt tudjuk, hogy csakis speciális körülmények közt tudna lebomlani, ha égetőbe vagy hulladék temetőbe kerül, sajnos akkor ugyanúgy nem bomlik le, mint a normál pelenka…). No, de ami inkább a nyaraláshoz kapcsolódik:

 • A bolti egyszer használatos úszó pelenka helyett záró réteges kis nadrágot használunk. Van nekünk dupla réteges, meg szimpla réteges, de a lényeg, hogy pocaknál és combnál kellően passzés ahhoz, hogy, ha baleset ér minket még időben tudjunk távozni a gyermekkel a vízből anélkül, hogy abból bármi kikerülne. – Megsúgom, mintegy mellékesen azoknak, akiknek nincs még gyermekük: a ‘kisdolgot’ nincs az az ég, ami benn tudná tartani egyik verzióban se!
  .
 • Ha már pelenkás korosztály: törlőkendők helyett otthonunkban én mosható kendőket használok, melyhez a gyógyszertári fürdető krémet oldom fel és azzal nedvesítetten használom pelenkázások alkalmával. Ezzel szemben nyaraláskor, mikor ezt mind fixen (kirándulásokon, strandoláskor, múzeumoknál…) magunknál kellett volna tartani, én szépen otthon felejtettem, így a vészesetre tartalékolt bolti törlőkendőket kellett használnunk végig, de persze így abból is egy teli csomagot cipelhettem magammal mindenhova, úgyhogy ezt a leckét azt hiszem megtanultam egy időre. 🙂
  .

Jogosan kérdezhetitek ennek a panaszos listának a végig olvasása után, hogy de hát van-e megoldás?! Természetesen van: Tervezés. Rutin szerű kivitelezés. Bevállalás, hogy nagyobb munka vár rád a nyaralás alatt, hiszen nem csak az otthonodból vagy kiragadva, de még képletesen hordhatod is magaddal az otthonod egy jelentősebb részét. Vaaagy pedig: mint egy önmagadnak megbocsátott szünet a diétádban: elengeded, nem görcsölsz, de tanulsz belőle, hogy legközelebb márpedig jobban menjen. Remélem nem csalódtok, de én ez utóbbit valósítottam meg és ennek szellemében okosabban készülök az idei év családi nyaralásra.

 

Megosztás

Comments are closed.