Méhviaszos csomagolás?! Cél vagy a kezdet? – Bee-Pakk beszélgetés

Méhviaszos csomagolás?! Cél vagy a kezdet? – Bee-Pakk beszélgetés

Mindig van egy első, mindig van egy véletlen. Nos, pont egy ilyen véletlen folytán találtam rá a Bee-Pakk névre, ahol azt hittem a méhviaszos csomagolás maga a végszó, de nagyon is nem, inkább csak az első, a sokat ígérő kezdet Szilda megannyi támogató ötlete közül.

Jupcycle:  Engem rögtön megfogott a név, de miért pont BEE-PAKK? Elmondom, hogy az én fejemben rögtön a méhek természetben (és ez által az életünkben) betöltött pótolhatatlan szerepe jutott eszembe, utána pedig a második szótagból az, hogy “megy ez könnyedén”, gyorsan is, “pikk-pakk” és kész, ahogy én is szoktam mondani. Mint egy instant környezet kímélés ígérete. Messze járok nagyon?

Szilda: Egyáltalán nem jártál messze. De a folyamat, míg ez a név kialakult, nem volt ennyire tudatos. Valójában tejesen tanácstalan, és kiégett voltam. Nem tudtam mégis milyen nevet adhatnék a termékemnek, ami akkor célzottan a méhviaszos textil csomagoló volt. A név választást meghirdettem Facebookon. Ott jöttek a tippek, és azokból gyúrtam én ezt a végeredményt. Kicsit nemzetközi, kicsit magyar, És igen, a Pikk-Pakk élmény nekem is pont volt a i-re. A nevet azóta is imádom.

 

Jupcycle: No, de mit is készítesz? Mire használható?

Szilda: Ez a legnehezebb kérdés. Mert ugye eredetileg azt hittem, hogy viaszos textilt fogok árulni első sorban. De hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni, több okból sem. Magam számára fantasztikus darabok készültek, és azóta is sokoldalúan használom őket, de eladásra alkalmatlannak találtam. Abból az okból is, hogy vétek annyi pénzt kérni érte, amennyiért megéri minőséget csinálni, meg azért is, mert én mint mindig, ebben a helyzetben is a tudást szeretném átadni. A képességet és magabiztosságot, hogy TE is meg tudod csinálni.

Mire használható? Szerintem még nem aknáztam ki a benne rejlő potenciált. Ezzel megyek sajtot venni, vagy húst, dobozt hajtogatok belőle sütihez, vagy ezt teszem az előformázott lepények közé a fagyasztóba.

 

Jupcycle: Miért pont a csomagolás (az alufólia, a folpack) kiváltását, megfelelő alternatíváját szeretted volna kikísérletezni?  Miben más a BEE-PAKK elhasználódás után, mint ezek a fóliák?

Szilda: Azért pont ez, mert erre volt konkrét kereslet 😀 , ez ennyire profán. Azt hittem így végre képessé válok a pénz keresésre. De nem, az itt sem jött össze. De nem bánom. Amúgy ez a téma mindig is érdekelt. Pár éve volt, hogy egy nyers étel kiszállítási projektbe fogtam. Akkor is alapelv volt, hogy csak környezetkímélő csomagolás jöhet szóba. Üvegkonyha volt a neve. Befőttes üvegben és háztartási csomagoló papíriból hajtogatott papírtasakokba érkeztek az ételek a megrendelőkhöz, biciklis futárral.

Hogy miben más a Bee-Pakk? Csak természetes anyag. Lebomlik. Nem ragad bele mindenbe, nincs fura hangja, és akárhányszor újraviaszozhatsz egy darabot, vagy épp bármikor csinálhatsz egyet egy másik darabból, mert kell a változatosság, vagy mert inspirál valami. Nem összehasolníthatóak valójában.

Jupcycle: Látom én is, hogy 1001 videó kering az interneten, hogy ezt milyen egyszerű megcsinálni, de nekem vannak kétségeim a forró viaszhoz köthető DIY (‘csináld magad’) projektek kapcsán. Hogy kerülöd el ennyi gyermek mellett, hogy ne kelljen folyton sebet kezelned?

Szilda: Hű ez a kérdés meglep 😀 Sose jutott eszembe, hogy ez veszélyes lehet. Szerintem nem is az. Mi karácsony előtt is gyertyát mártogatunk velük. Nekem nem ez a kétségem ezekkel a videókkal, hogy veszélyes, hanem az, hogy messziről látszik hol a buktató. Pontosabban vannak buktatók, amik azonnal látszanak, vannak amit csak közben derülnek ki. Jelen esetben engem is meglepett, hogy mennyi.

 

Jupcycle: Kiknek javaslod leginkább a BEE-PAKK használatát?

Szilda: Mindenkinek, aki kíváncsi rá. Aki szereti a szépet.

Jupcycle: Milyen formában lehet téged felkeresni, amennyiben viaszos kendőt szeretnénk magunknak?

Szilda: Van Facebook oldal, blog, és Instagram oldal. De nem tudom, hogy készítenék-e rendelésre. Inkább meghíván, hogy együtt megcsináljuk.

 Jupcycle: Mit tartogat a jövő? Van folyamatban most is valamilyen hulladék csökkentő fejlesztésed?

Szilda: Itthon folyamatosan zajlik ez a projekt. Szeretnék a blogon is teret adni ennek, illetve az ételeimet gyakran csomagolva, üvegben tálalva fotózam. Textilszalvéták, és régi porcelánok társaságában. Az ételekkel szeretnék leginkább foglalkozni, egyéni, valóban személyre szabott étrendet összeállítani embereknek. Bevinni a köztudatba a nyers ételek adta színes lehetőségeket. Illetve szeretnék pénzt keresni.

No, de mit is hagytam ki?

Ha nem is hiányolod, az a legjobb, de a bemutatást magát. Rossel Ildikó egy negyedik gyermekét várva váró édesanya, aki nem csak beszél a környezete védelméről, hanem nemes egyszerűséggel véghez is viszi azt. Gondolatait természetes módon váltja valósra, úgy, hogy közben a legnagyobb célja – ha hiszed, ha nem – csupán a megszerzett tudás átadása. Mit kaphatsz tőle, ha figyelemmel kíséred? Egy követendő példát, ötletek és próbálkozásokat, támogatást és segítő kezet, mert valljuk meg őszintén, nem mindenkinek van ideje vagy épp megfelelő helye arra, hogy maga valósítson meg mindent egymaga.

A BeePakk, ami csupán egy márkanév, ami sok sok újra és újra hasznosítható lehetőséget rejteget, épp úgy, ahogy a természet. Szóval a BeePakk név egy sok lehetőséget rejtő csomag, ahol inkább tudást vegyen bárki, mint kész terméket.” – Ez az az üzenet Tőle, ami olyan jó lenne, ha mihamarabb mindenkihez eljuthatna…

Úgyhogy össze szedtem nektek Szilda oldalait, ahol tovább követheted az útját:

Facebook: https://www.facebook.com/BeePakk/
Honlap: http://szilda.com/ és az új teret kapó http://beepakk.hu/
Istagram: https://www.instagram.com/beepakk/

Képek forrása: Bee-Pakk Facebook oldala

Megosztás

Comments are closed.