Indul az I. Upcycling Napok!

Indul az I. Upcycling Napok!

Indul az I. Upcycling Napok!

Új, egyedülálló kezdeményezés az upcycling design népszerűsítéséért

Bár a továbbhasznosítás (upcycling) témája nem új, még mindig számtalan lehetőséggel kecsegtet. Ezért fogott össze két magyar upcycling márka, az Ursuslupusés a nusenkatervezője, hogy egyfajta küldetésként az „upcycling  divat” koncepcióját minél nagyobb közönségnek bemutassák: idén először kísérleti jelleggel, de nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal elindították az I. Upcycling Napokat.

Design hulladékból 

A különleges esemény egyik célja, hogy a környezettudatosságra már most érzékeny embereknek is lehessen egy ünnepe, amikor kedvezményesebben vásárolhatnak fenntartható termékeket. A másik cél, hogy a kedvezményekkel azokat is a zero waste életmód irányába tereljék, akik még csak kacérkodnak a gondolattal. A hazai upcycling tervezők összeszervezésének harmadik célja pedig az, hogy megmutassák: a feleslegessé vált anyagokból és hulladékokból, úgy mint kávékapszulák, gumimatracok, műanyag flakonok, számítógép alkatrészek, régi ruhadarabok stb. igazán színvonalas design tárgyakat lehet tervezni. 

Együtt a szemléletváltásért

Az esemény az ismeretterjesztést és a közösségépítést is zászlajára tűzte – a szervezők szeretnék minél szélesebb fogyasztói körrel megismertetni és megkedveltetni az upcycling tevékenységet, ugyanakkor az is céljuk, hogy a termékeikben eltérő, ám szemléletükben közös alkotók között kapcsolatot teremtsenek. A márkák számára fontos, hogy minél több ember figyelmét felhívják a fenntartható divatra, ezért a szervezők által meghívott vendégtervezők a design széles skáláján helyezkedve alkotnak, a környezettudatos és hulladékcsökkentési szemléletmódot egy pillanatra sem feledve. 

Az I. Upcycling Napokon ezért eddig több, mint 23 magyar tervező online letölthető kuponkedvezményekkel készül, amely kedvezményeket majd a webshopos vagy offline vásárláskor vagy worshop részvételkor lehet felhasználni az Upcycling Napok ideje alatt, április 22. és május 1. között online és offline térben egyaránt. 

További információ: 

Esemény linkje: https://www.facebook.com/events/931651810377102/

Résztvevő tervezők

artkores: Az Artkores márka a DIY-kultúrát,a játékos kreativitást ötvözi és a tudatos fogyasztás mellett teszi le a voksát.

Back2Bag: A Back2Bag gépkocsi-belsőket – légzsák, bőr- és szövetkárpit, biztonsági öv – hasznosít újra egyedi táskáiban, hogy útjukat a Ti vállaitokon folytathassák tovább. Autó- és divatbolondoknak! 😉 Back2Bag – Útra hasznosítva

BogBag: BogBag mosható pamut szatyrok, BogPack környezetbarát méhviasszal bevont biopamutból készült textilszalvéták, filc manók, illatosított textil szaloncukrok, egyedi névre szóló mikulászsákok.

Cimbi: A Cimbi táskák és kiegészítők a környezet barátai is, hiszen 97%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Reklám hálókat- és molinókat, bicikligumi belsőket és biztonsági öveket használnak fel. 

Cirrhopp: Újrahasznosítható pamut alapanyagból készít puha, nem allergizáló kiegészítőket, ékszereket. Holmijai puhák, kellemes viselni őket, változatosak, végtelen kombinációs lehetőségekkel. Az adott fonási, szövési, makramé és csomózási lehetőségeket ötvözi saját ötletekkel. 

Jupcycle – Julia’s upcycle room: „Ami számodra felesleg, nekem alapanyag, másnak pedig újra érték :)„

Lazlo: kis szériás, magas minőségű ruhák szabászati hulladékokból. 

Lilla Sellei Bags – szövött kendő táska kollekció: Lilla Sellei olyan egyedi táskákat kínál, amelyek nemcsak különlegesek, hanem strapabírók, praktikusak, variálhatók és kombinálhatók is. A Lilla Sellei táskák nem használhatatlan dísztárgyak, hanem használható, jellegzetes designnal készült ötletes darabok.

Maminvent– rekreálmányok: Táskák, ékszerek és egyéb kiegészítők újrahasznosított alapanyagokból.

Mancika Designs:  Mancika Designs kb. 10 éve a konyhában született meg. „A gyümölcs háló mint különleges színes materiál ejtett rabul elsőként. Valamint a decoupage szeretete vezetett arra, hogy dugókat és műanyag szívószálakat díszítsek ki kis apróra tépett papirkákkal. Így sikerült ötvöznöm a tudatos életmódot és a képzőművészetet a zero waste filozófia jegyében”. 

Mimikri: A MIMIKRI termékek mindegyike egy-egy bőr ruházati termék (kabát, nadrág, szoknya) vagy bőrhulladék újra-hasznosításából született. Az alapanyagok gondos ápolás és felújítás után teljes értékű táskákként, kiegészítőkként folytathatják életüket.
A márkára jellemző az időtálló, egyszerű, geometrikus formák használata, melyet változatos felületmanipulálási technikák tesznek igazán egyedivé. Ilyen például a lézervágás, hőpréselés, vagy kézi festés. Hitvallásuk szerint nem minden szemét, ami kukába kerül, és igenis szükség van állandó, alap darabokra a ruhásszekrényben. 

Nearnia: A Nearnia elsősorban szokatlan és nem tervezett anyagtársításairól ismerhető fel, általában újrahasznosít, és egy sötét tónusú, elegáns, futurisztikus, leginkább cyberpunk világot idéz meg. Alapdarabjai jelenleg főként bringabelső alapú, madártollal megtoldott óriásnyakékek, gallérok és szegecsek helyett használt bringaszelepes bőrkarkötők. Ezek a darabok feltűnősködnek, eltúlzottak, tüskések, feketék és fémesek. Szeretném azt mondani, hogy hétköznapi viseletre ajánlottak, de hát nem mind azok. Olykor színpadra valók, néha kiállítási tárgyak.

nusenka: egyedi, kézzel késztett ékszerek kávékapszulából és műanyag flakonokból

Plastenka: Az egyéni tervezésű Plastenka táskák műanyag hulladékból, egyesével, kis példányszámban készülnek 2010 óta. Újrahasznosított és minimális ökolábnyomot hagyó, fair munkakörülményeket teremtő termékeink minden esetben egyediek, az aktuális hulladék-választéktól függően. 

Printa: Egyedi tervezésű termékek, Magyarországon gyártva, környezettudatos alapanyagokból és módszerekkel.

Reborn: A kreatív újrahasznosítás jegyében új életet adunk a kidobásra ítélt anyagoknak. Egyedi, színes táskák és használati tárgyak kerülnek ki műhelyünkből.

REkreáció: Újrahasznosított megújulás egyedi kézműves termékekkel! Használt számítógépek alaplapjaiból készül a REkreáció Pécsett, a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. hátrányos helyzetű dolgozóinak segítségével. 

Renaichance: Régi ruhákból és lakástextilekből készült egyedi tervezésű öltözékek és kiegészítők

RePityke: Régi, nagyszülőktől örökölt ruhákból és egyéb maradék anyagokból alkotunk új táskákat és ékszereket. Kérésre régi kedvenc darabjaidból új táskát készítünk.

Réthy Fashion: Öko-divat farmerből. Kidobásra ítélt farmerekből készítünk különleges, elegáns, hordható ruhákat és kiegészítőket.

Undersea Bikini: fürdőruhák óceáni hulladékból. 

UPCY ökodesign: Értéknövelő újrahasznosítással készítem termékeimet gondosan válogatott alapanyagokból, amelyeket az eredeti funkciójuktól eltérően használok fel.

ursuslupus: Az ursuslupus egy minőségi statement márka, amely bicikligumi- és gumimatrac hulladékból készített divatcikkek és használati tárgyak széles termékpalettáján keresztül kíván a környezettudatosságra inspirálni. 

Megosztás

Comments are closed.