Hulladékmentes kihívás, avagy 30 teljes napom

Hulladékmentes kihívás, avagy 30 teljes napom

Az évet, mint oly sokan, felettébb lelkesen kezdtem: hónapról hónapra jöttek velem szembe a jobbnál jobb kihívások, melyek szebbé, jobbá és számomra élhetőbbé teszik otthonunkat, életünket és nem utolsó sorban környezetünket is. Az első ilyen kihívásban nem is volt kérdés, hogy részt vegyek-e. Kump Edina a Hulladékmentes.hu oldalán egy 30 napos hulladékmentes kihívás keretében össze fogta azokat az embereket, akiknek szükségük van egy mankóra, támogató közegre, ahhoz, hogy neki lássanak az életmódjuk környezetkímélőbb mederbe való tereléséhez.

Én a következő kihívást fogalmaztam meg magamnak:

Bevallom, sokat vacilláltam, hogy nyíltan tegyem-e meg a fogadalmamat, vagy elég csak magamban, de mivel a közösség segítő erejét én is szeretném kihasználni, így inkább kiírom magamból az új év elhatározását (ami picit több, mint fogadalom számomra, inkább egy kezdetnek nevezném).
Mivel én a hulladékcsökkentést 1,5 éve kézzel foghatóan építem bele életünkbe, így több dolog már szerves része az életünknek, ilyen a: kulacs, tisztított csapvíz, komposztálás, saját doboz és zsákok használata, műanyag helyett üvegben vásárlás (pl mustár), élmény ajándékozás növelése, vízfogyasztás mérséklése, helyi vállalkozások támogatása, szelektív szemét csökkentése – a szokásos kezdeti lépések.

De jöjjön az én elhatározásom: szeretném a textil újrahasznosítást népszerűsíteni. 

Ennek oka, hogy mint mindannyian, akik itt vagyunk, szeretnénk tenni az élhetőbb jövőért. Ezt én a magam életében tudom szabályozni, tehetek érte, azonban hiszem, hogy emellett muszáj az emberek gondolkodásmódján is változtatni, és ehhez meg kell mutatni, hogy hogyan is lehetne másként csinálni. 
Nem vagyok ezzel egyedül, szerencsére többen foglalkozunk már textil újrahasznosítással, használt ruhák újraformálásával, de úgy látom a környezetemben, hogy ha ez a nézet több oldalról érkezne az emberek felé, akkor hatékonyabban tudna terjedni. Nincs ebben semmi ördöngösség 
Amit én tudok tenni a fogadalmam / elhatározásom érdekében, hogy 30 napon át minden nap teszek egyet a következőkből:
– újrahasznosítok egy használt ruhaneműt,
– az eredményről megírom a blog bejegyzésemet,
– gondolatformáló bejegyzést teszek közzé facebook oldalamon
– Pinterest-en össze gyűjtöm azokat a segédleteket, amikkel mások maguknak is meg tudják ezt tenni (itt hangsúlyozom, hogy ezzel gondolkodás formálás a célom)
– Népszerűsítem tovább a területi hulladékcsökkentő csoportomat, hogy ott a lokális lehetőségekkel, lelőhelyekkel minél többen tisztában lehessenek.
Dokumentáláshoz hozzászóláson felül képeket is fogok használni, hogy nektek is inspirációt tudjak adni a jövőre.
Remélem velem tartotok!

Mondanom se kell, a legnagyobb örömet a kezdetekben az okozta, hogy többen jelezték, hogy már hallottak is a Jupcycle kezdeményezésről vagy pedig támogatólag léptek fel, kíváncsisággal várták a folytatást. Be kell valljam, én is iszonyat kíváncsi voltam, hogy mi minden történhet velem ebben a 30 napban, hiszen eddig sose követtem le egy teljes hónapomat textil újrahasznosítás szempontjából. Fel is merült bennem az a vicces kép, ami összefoglalja, hogy szépen sorban haladva : Szüleim ezt gondolják rólam, Barátnőm ezt hiszi, Férjem pedig ezt…

No, de akkor jöjjön a rideg valóság! 🙂 🙂

1. nap:

Kedvcsinálónak feltettem az oldalamra egy női ing újrahasznosításának eredményét, mely egy párnahuzat, egy kislány szoknya és egy italtartó. Maradék textil: némi varrás szél, amit tölteléknek fogok felhasználni, úgyhogy nulla hulladék a projekt. 🙂 Blog bejegyzés is készül majd, de azt másik nap tudom befejezni.

2. nap:

Múlt héten varrtam egy táskát, aminek a bélése egy női blúzból lett kialakítva, de a blúz ujját direkt úgy vágtam le, hogy abból is hasznos dolog születhessen. No, ebből varrtam ma egy italtartót, ami a papír ajándék tasakot hivatott kiváltani, mint mosható, szétfoszlásig újra használható darab. A honlapra majd készítünk rendes fotót is, de addig is megmutatom nektek. 🙂

3. nap:

Megszületett a blogbejegyzésem a bevásárló zsákokról, amilyen fajtákat használok és arról is, amit legutóbb varrtam magamnak (és remélhetőleg másoknak is).

Bevásárló zsák születése blog bejegyzést itt olvashatod.

4. nap:

Ma ritka mód, magamnak varrtam, mint teszt darab. A tusfürdőt már kiváltottam szappanra, azonban a szappanok vége mindig darabokra tört (nem szeretem a különböző szappanokat össze ragasztani) és nem lehetett vele rendesen mosdani , a lefolyóban végezte. Erre varrtam egy régi mosakodó kesztyűből 2 db szappan zsákot, hogy a szappanok végét ebbe téve ne legyen semmi veszteség. Tegnap teszteltem, bevált! Remélem a száradási teszten is jól végez hosszú távon, mert akkor másoknak is tudok ilyeneket varrni a kapott vékony törölközőkből / gyerek mosakodó kesztyűkből vagy tetra pelusokból is akár (ezt az anyagot még tesztelni kell ismét). Másnak van ilyennel tapasztalata? Jól száradnak? Higiénikusan tarthatóak?

5. nap:

Blogbejegyzésben sikerült dokumentálnom, nem is egy, de rögtön 5 ruhadarab elkészülését (2 db garbósál, 1 db mini szoknya / derék melegítő, 1 db körsál, 1 db lábszár melegítő). 

Garbósálról szóló blogbejegyzést itt olvashatod.

6. nap:

Néha feszített a tempó, mert sajnos van, hogy beteg egy gyermek, de az elszántság hajt. Ilyet mindenképp szerettem volna varrni a 30 nap alatt, hogy megmutassam mennyire egyszerű funkcionálisan kiváltani eldobható dolgokat úgy, hogy azért nem kell rögtön a boltba rohanni. Ma varrtam egy papír törlőkendőt helyettesítő konyhai törlőt egy használaton kívüli mini törölközőből és a férjem egy egykor még divatos volt ing ujjaiból. Extrán figyeltem arra is, hogy a legkevesebb textil hulladék keletkezzen és, ami marad azzal később még tudjak mit kezdeni. Majd írok róla a blogon is, de ma ennyi fért bele.

7. nap:

Ma a textil újrahasznosítás egy hagyományosabb formájára hívom fel a figyelmet a területi hulladékcsökkentős csoportomban. Mert a most divatos workshopokat se kell feltétlen új dolgok megvásárlásával kezdeni. Nekem szerencsém volt és saját vitt alapanyagokból tudtam megvalósítani ennek a hirdető táblának a felújítását. A gyerekszobában azóta is ezen gyűlnek az alkotások. 

8. nap:

Pontot tettem egy több napos projekt végére, elkészült fiam oroszlán jelmeze az oviba, mely egy kiszuperált oroszlán párnahuzatból lett átalakítva egy felnőtt barna ing gyerekké alakításával és egy baseball sapka felhasználásával. Nem állítom, hogy sima DIY volt, de sikerült, az a lényeg! 

9. nap:

Ma ismét kapkodnom kellett,úgyhogy a tesztelés mellett döntöttem, mert ilyet még nem varrtam eddig: egy régi nadrágszár maradékából 2 oldalas szalvéta gyűrűt varrtam (mindkét oldalán gombos, így két design szerint is lehet vele teríteni.) Praktikus, mert mosható, lapra szerelten tárolható, talán még minimalista is, mert nem kell többet felhalmozni két különböző design eléréséért, elég, ha átgomboljuk a másik oldalára. Blog bejegyzés a pontos DIY leírásról későbbre halasztva.

10. nap:

Felkerült a blogomra az első napon már emlegetett levendula színű ingből varrt dolgok sora.
Vidd magaddal Tihanyt blogbejegyzést itt olvashatod.

11.nap:

Ma ügyintézős nap volt, úgyhogy hiába varrtam, fotózásig nem jutottam el. Cserébe viszont felhívtam a figyelmet Mengyán Eszter interjújára, ami a fast fashion témáját boncolgatja.

“Soha többé fast fashion” megosztott blog bejegyzést itt tudod elolvasni.

12.nap:

Remélem fog annyira tetszeni nektek, mint amennyire lelkesen varrtam életem első matató párnáját. Kisfiam egyik kedvenc Bartos Erika: Kisvonat a Mohavölgyben című diája alapján készült.

Alkotó energia pályázat blog bejegyzését itt olvashatod.

13.nap:

Farsangi szezon van, úgyhogy ma egy bizonyos Tűzoltó volt porondon. Mivel még most is varrom, pedig mindjárt vége a napnak, ezért a fotót és a történetet majd akkor írom le, ha felkerültek a gombok is. 

14.nap:

Véget ért a tűzoltás, úgyhogy most már csak szurkolni kell, hogy a tulajnak is elnyerje a tetszését. 
Felhasználtam: férfi melegítőt, női inget, ajándék szalagot, maradék filcet, a sisakot kölcsönbe kapja majd fiamtól. 

15.nap:

Mondanom se kell, ma is egy átalakítást hoztam 😜
Egy nagyobb terv részeként egy 3,5 éves kislány egy kinőtt ruhájából megmentettük a szoknya részt, hiszen azt még tovább tudja hordani. A derekat direkt nem gumisra csináltuk ezzel is flexibilissé téve a méretet, hiszen húga kisebb korától tudja majd hordani, amíg ténylegesen ki nem növi. 

16. nap:

Elkészült a projekt második fele is. Egy női fodros szoknya, egy blúz és némi gyerekkori szalag segítségével megszületett ez a szárny, ami fantáziától és döntéstől függően lesz pillangó vagy éppen tündér.

17.nap:

Egyre izgalmasabb, hogy minden napra jusson valami új, remélhetőleg valami izgalmas. Mára egy új blog bejegyzés jutott.

‘Egyszerűen pizsama’ bejegyzésemet itt olvashatod.

18.nap:

A 8.napon befejezett oroszlán jelmeznek a leírása felkerült a blogra. Bevallom, hamar készült el a jelmez, mert azóta védenem kell a tulajtól, hogy még farsangra is meg legyen a varázsa.
Oroszlán jelmez leírását itt találod.

19.nap:

Sajnos ma az alkotás maga elmaradt, de a népszerűsítés nem.  Ma megjelent a matató párnámról egy ajánlás a ‘Gyerekszoba babaszoba berendezés, dekoráció‘ Facebook csoportban, ezen kívül több anyukával egyeztettem újrahasznosított anyagokból készült farsangi jelmez kapcsán. Nagy öröm számomra, hogy ezen a fronton teljesen nyitottak az emberek a használt ruhák újraértelmezésére!

20-21.nap:

Tegnap az internet megtréfált, úgyhogy ma vagyok kénytelen a két napot egyben leírni. A pillangó jelmez szoknyáján kellett változtatnom, hogy ne csússzon le a megkötő miatt, így gumisra cseréltem. Ezen kívül a pillangó szárny díszeiben született döntés, így tegnap azt szabtam ki és kis pillangókat is készítettem hozzá. Ma pedig ezeket sikerült meg is rávarrnom a szárnyra, úgyhogy mehet is a kis tulajdonoshoz. <3

22.nap:

Túl varrtam az éjfélt, de nagyon jól esett. Ma kaptam új lámpát, mert az előző javíthatatlanul szét esett, úgyhogy fel se tűnt, hogy mennyire éjjel van. Ma egy mellény volt soron, aminek a szabásában még a Manók is segédkeztek. 

23.nap:

Ismét éjfélen túlcsúsztam, de ennek nem a lelkesedésem csökkenése az oka, hanem szerencsére pont a textil újrahasznosított dolgok iránti nyitottság növekedése az emberekben. Sorra készülnek az újra-alkotott jelmezek a farsangi megjelenésekre. Igyekszem ide is mutatni belőle hamarosan. 

24. nap:

Ma már majdnem sikerült éjfélen belül jelentkeznem. Az elmúlt napok írásaiért cserébe ma mutatok végre fotót is. Ma ez a mellény került a kis gazdájához 100% újrahasznosított alapanyag, csomagolás, 100% handmade, 100% #Jupcycle  Ezen felül sikerült haladnom a bloggal, úgyhogy hamarosan újabb jelmezről fogok posztolni.

25.nap:

Ma pont vagyis fülek kerültek egy kutyus jelmez kapcsán egy hajpántra, ezzel lezárult ez a kérés is. Ennek meg is mutatom az újrahasznosult csomagolását, mert vallom, hogy abban a 2 percben, amíg ki nem bontják otthon, nem a vonalkódos dobozt fogják nézegetni, főleg, ha egy csinos masni díszeleg a tetején. 

🐶 Itt meg van a benne lévő kutyus jelmez, amihez még egy narancs póló lesz még felvéve. 🐕

26.nap:

Ma neki álltam egy tündéri kislány tündér jelmezének. Ebből most inkább csak a szárnyakat mutatnám meg, mert a szoknya szirmai egyenlőre még nem látványosak. 

De ezen kívül nagy büszkeségem, hogy egy újabb igazi #Jupcycle alkotásom talált szerető gazdára, mert valaki kérte ezt a gyermek kötényemet a kisfiának.

27.nap:

Ma egy másik oldalát fogtam meg a textil újrahasznosításnak: alapanyagokat mentettem meg egy Ikea konyha összeszerelése során, így szereztem kartont az újrahasznosított névjegykártyáimnak, pausz papírt a szabás mintákhoz, valamint kis méretű karton dobozokat és kitöltő anyagokat az ugyancsak újrahasznosított csomagolásaimhoz.
A névjegykártyáról majd mutatok utólag képet, mert alapvetően én is névjegykártya visszautasító vagyok, azonban sokan nem, sőt igénylik, így számukra készítem az újrahasznosított névjegyeimet.

Ígértem az újrahasznosított névjegykártyákról fotót. Úgy “készül”, hogy volt a családban egy kihasználatlan céges pecsét, amibe így bele tudtam illeszteni betűnként az adataimat (ezt használom a számlákhoz és a névjegyekhez is), majd ha keletkezik a háznál megfelelő vastagságú karton, akkor azt felaprítom és félre teszem erre a célra. Itt hozzá teszem, hogy nézőpont kérdése, hogy ez marketing szempontból mennyire profi, de mivel az én profilom maga az újrahasznosítás, így én erre a megvalósításra büszke is vagyok, mert hátha másokat is elgondolkodtat, hogy legalább a papír legyen újrahasznosított, ha már névjegyet csináltat.

28. nap:

Ma délelőtti műszakom volt, most tudtam folytatni a szirom szoknyát a tündér jelmezhez. Már nagyon várom, hogy legyen időm formát adni neki! 

29.nap:

A blogra felkerült a teljes megvalósulási folyamata a pillangó jelmeznek és bevallom, már előre siratom mind a 30 nap leteltét és azt is, hogy hamarosan a farsangnak is vége, mert gyermeki álmokat megvalósítani a legszebb újrahasznosítási feladat számomra. 
Pillangó jelmez elkészítését itt olvashatod.

30.nap:

Előre és vissza tekintés egyben. Megoszthatom veletek, hogy az utolsó napon mit tettem a célom eléréséért, de nem lesz se látványos, se csattanós.
Egyszerűen átgondoltam ezt a 30 napot, ami számomra annyiban különbözött egy normál 30 naptól, hogy jobban fókuszáltam arra, hogy mit is csinálok, milyen leosztásban, hogy varrjak is, fotózzak is, írjak is, mindig olyat, amit meg is tudok nektek mutatni. Evidensen nem ezt a sort terveztem el az elején, mert a sokszínűséget akartam megmutatni a textil újrahasznosításban és nem csak a gyermekek farsangi jelmezén keresztül. A #Jupcycle tevékenységeken felül nagyon sok kutató munka zajlott/zajlik a háttérben: célom megtalálni a hozzám hasonló gondolkodású alkotókat, embereket, vállalkozásokat, akikkel tudunk egymásból meríteni, egymáson segíteni, vagy csak épp megmutatni, hogy van értelme folytatni.
Nem önreklám, inkább egymás támogatása, de ha úgy érezted mutattam olyat, ami tetszett, akkor keress rá az oldalamra itt a Facebookon, vagy csak nézz be néha a honlapomra (www.jupcycle.hu), hogy nincs-e valami új a blogon, mert ennek a 30 napnak sosincs vége, és ez szerintem csakis így tudja meghozni a változást. 

* * * * * *

Ennyivel a kihívás lezáródása után már bevallhatom, hogy azon a kezdeti kis megmosolyogtató képen a negyedik kocka az lenne, hogy én így érzem magam:

Törékenynek és kicsinek, de annál erősebbnek és lelkesnek, hogy ki tudok nőni ebben a feladatban, ami rám talált…

De tudod mi a legjobb az egészben? Ugyanez a 30 nap számodra pont ma kezdődik! Csatlakozz a csoporthoz és a szabályzat elolvasása után láss te is hozzá, egy olyan ponton, amit még megléphetőnek tartasz. Hidd el itt a legkisebb és a legkönnyebb változás is hatalmas lépést jelent, hiszen azt jelenti, hogy elindultál az úton. 😉 Hatalmas és csodás önismeret végig csinálni egy ilyen ön-fejlődő kihívást, úgyhogy mondhatnám: alap darab az életedben. 😉

30 napos hulladékmentes kihívás Facebook csoport.

Megosztás

Comments are closed.