Hacuka gyár #4 Narancs-mancs

Hacuka gyár #4 Narancs-mancs

Hol is tartunk? Ja igen, jelmez készítés, még mindig, de hát ha ekkor van a fánk szezon, akkor nincs mit tenni… Remélem még nem unjátok, és ha idén nem is, jövő évre eltároljátok azt a sok-sok apró ötletet, amit igyekszem veletek megosztani, hogy kellő bátorsággal álljatok neki a gyártásnak, vagy ha annak nem is, de kellő bátorsággal kérjetek Jupcycle segítséget. 😉

Van, amikor megkeres engem egy anyuka, vagy csak szembe jön egy ismerős üzenete az oly szuperül működő kerületi anyuka Facebook csoportban, hogy márpedig konkrétan egy mesehőst kellene valahogy összehoznia a gyermeke farsangjára. Ilyenkor van az, hogy az ő pánikja az én kutató munkámba csap át, hiszen, aki ismer tudja, hogy a gyermekeim mese nézése eléggé egysíkú. Van tévénk, nem vagyunk szélsőségesek, azonban alapvetően nem nézzük, vagy, ha igen, akkor az keretek közé van terelve és az éppen aktuális gyermeki rákattanást követi.

Lefordítom: néztünk a költözés fél évében Bogyó és Babócát, majd jött fél év Traktor Tom, egy pici Thomas, majd Bob mester, ami kifulladt egy lázas nap során, amikor fiam egy álló napig csak azt kérte, hogy nézhesse, így két lázas alvás közt csak feküdt és ment a Bob mester (állítom az ő idegei ott se voltak, de az enyémek teljesen szét is mentek, mert ennyit nem ment a tévé együtt véve az elmúlt egy évünket, mint aznap…), no de ezen  a betegségen és Bob-on is túllendülve következet a Chuggington, és ez most is tart.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy mikor engem megkeresnek, hogy Ryder vagy Zuma akar lenni a gyermek, akkor nézek, mint egy őskori szekta tag, hogy ok, nyugalom, egy pillanat, az meg micsoda, aztán jön a Google keresés, mely során kiderítem, hogy miről is van szó és, hogy azt az én kis Jupcycle textil újra alkotó sarkamban, vajon meg tudom-e valósítani. Egy ilyen kutató munka során volt szerencsém megnézni Lellével egy darab Mancs őrjárat részt, ami túlzás, hogy meg sikerült néznem, mert Lelle csak ide-oda csévélte, én meg vitatkoztam vele emiatt, szóval jól elvoltunk, olyan 1,5 éves gyermeki szinten.

Vegyük sorra nehézségi fokozat alapján, hogy mik is születtek:

Zuma – avagy laikusoknak a narancs kutya

Itt együtt dolgoztunk a megoldáson az Édesanyával, mert erősen pártoltam, hogy első körben saját vagy használtan beszerzett ruhadarabokkal próbáljuk megoldani a jelmezt, de sajnos a narancssárga short nem éppen egy tipikus szín választás, mint kiderült, úgyhogy maradt a saját gyártás.

Megmutatom, hogy mi volt a tender, amivel meg sikerült nyernem az Édesanyát, hogy ne izguljon, össze hozzuk mi ezt valahogy. Ezeket a textileket, ruhadarabokat szedtem össze, hogy biztos legyek abban, hogy színben van miből dolgozni. Végül persze nem használtuk fel mindet méret vagy épp kényelmességi szempontok miatt, de jó a legelején látni, hogy mi az, ami rendelkezésre áll.

A pólót, mint a Tűzoltónál a sisakot, végül a fiam kölcsönözte, külön köszönet jár érte neki. 🙂 Habár a méret pont Lelle és Doma közt lett volna a legideálisabb, hiszen Lelle még csak 1,5 éves, Doma meg már 3,5 és egy bölcsis méret kellett volna, de mint mondtam, alapvetően “hozott” anyagból dolgozunk, nem új, hanem újra alkotás folyik. 😉

Azt a visszajelzést kaptam, hogy már egy sima fotó a szabásmintáról is segítség lehet abban, hogy Ti elkészítsetek egy-egy darabot, úgyhogy váljék becsületemre, lefotóztam, azt, ami alapján a short készült. Tudni érdemes: 92-es ruha méretű, vékonyabb alkatú gyermeknek készült, és maga a shortot extra rövid szárúnak terveztük a mese alapján. Külső szárhossz 21 cm + 3 cm gumi toknak és +1 cm az eltisztázásnak lett ráhagyva, a végső derék méret pedig 52 cm-esre volt kalkulálva, úgyhogy 4 db ekkora anyagra volt szüksége (2 db egyik irányba, 2 db másik irányba tükrözve a szabás mintát).

A kiválasztott anyag (az egy szem narancssárga anyagom) kiderült, hogy extra foszlós anyag, úgyhogy rögtön elszegtem, mielőtt még lefutna az összes szál és elfogyna a short, és vissza is szegtem az alját jó sűrű egyenes öltésekkel, hogy a virgonc gyermeki mozdulatoknak is ellen tudjon állni.

Egy short össze varrási sorrendje a következő:

  1. Tegyél színnel egymás felé fordítva 2 db nadrág szárat. Varrd össze az egyenes részt, ami a lábszár külső részét fogja adni. Ezt ismételd meg a másik 2 db szárral is.
  2. nyisd szét és fektesd színnel egymás felé fordítva a 2 db-ot. Varrd össze a derék résztől a belső lábszárig, de a belső lábszárat nehogy össze varrd! (Én persze össze varrtam lendületből, majd majdnem 20 percet bontogattam, mert nagyon sűrű varrást alkalmaztam a könnyen bomló textil miatt. 🙁 )
  3. Majd nyisd szét a shortot, ami ekkor már egy “hengert” alkot és a megfelelő (átellenes) belső lábszár anyagokat varrd össze. – Ha itt tartasz 100%, hogy egyértelmű lesz már számodra a mit-mivel varrj össze, úgyhogy ne aggódj. 😉

Ezután már csak a guminak szánt tokot kell vissza tűzni és megvarrni, bele fűzni a megfelelő hosszúságú derék gumit és azt kézzel össze ölteni, majd eligazgatni.

A barna kutya füleket és a barna leggingset nagyon furmányos módon egy nem használt női sűrű szövésű sötétbarna harisnyából alakítottam ki, mégpedig úgy, hogy a harisnyát kifektetve kimértem rajta a belső lábszáron azt a centimétert, amit egy aktuálisan hordott leggingsen mértünk, majd nemes egyszerűséggel elvágtam. A harisnya anyaga nem foszlik, így ezt más tehettem is félre, hogy kész. A harisnya lábfejét össze fogva pedig kutyafüleket varrtam egy hajpántra. (Írhatnám bővebben is, de nem szándékozom, mert tényleg ennyi munka volt vele…)

Mivel ez már egy igazi Jupcycle alkotás lett, így járt is neki a 100% újrahasznosított csomagolás, kapott színben illő szalag dekort egy korábbi ajándékomról félre tett szalagból és felhasználtam az ablakos dobozt, amiben a gyerekeknek vettünk festéket. Remélem nektek is tetszik. 🙂

A legvégére azért csak jutott egy kis szurkolás, mert keddtől csütörtökig egyáltalán nem voltunk benne biztosak, hogy a kis megrendelőnk fel fogja-e venni a jelmezt, vagy teljes dacban a Farsang ellen fordul. 🙂 De szerencsére még időben meggondolta magát és a leggyönyörűbb Zumaként vonult be a bölcsődei farsangra. 🙂

Megosztás

Comments are closed.