Carawonga – Desig és lakberendezés önmagunkért

Carawonga – Desig és lakberendezés önmagunkért

Lakberendezés, design és az alkotás öröme a környezetvédelem jegyében. Nagy szavak, de lehetséges ez egyáltalán?! Habár már eddig is többször keveredtem bele abba a beszélgetésbe, hogy ez így lehetetlen párosítás, most mégis izgalommal töltve hozom nektek a hírt, hogy igen, lehetséges: egy szuper magyar csapat megalkotta azt az újrahasznosított anyagú termék családot, amivel nem csak az otthonodat teheted egyedivé (mind formában, mind színvilágban), de közben megkapod azt is, ami a mai világban sajnos a legkevésbé adatik meg: magadra fókuszálsz, lecsillapodsz és közben hihetetlen módon meghallod végre a saját gondolataidat. A legjobb, ha ezt mind nem egymagad végzed, hanem megosztod egy vagy több számodra fontos emberrel, hiszen ezzel nekik is megnyitod a kikapcsolódás és a közös alkotás lehetőségét.

Nem árulok zsákba macskát, számunkra nem állt meg itt a dolog: gyermekeim egy-egy túlfűtött pillanatában újra és újra elő veszem a saját kis mandala dobozunkat, majd nézem és csodálom, ahogy lelassulnak, büszkén hozzák létre a saját kis színkavalkádjaikat, formáikat. Koncentrálnak, olykor bizony küzdenek is, de a legszebb, ahogy látom rajtuk, hogy megnyílnak, a maguk kis világát nyitják meg nekem, ahogy mosolyognak egy-egy kész remekmű felett. Úgy hiszem, mi még sokáig fogjuk segítségül hívni a caraWonga csodáját, hiszen, ha ekkora változást tud elő idézni egy 2 és 4 éves gyermeknél, akkor bízom benne, hogy a bezárkózást hozó kamaszkor közeledtével a Világot fogjuk megváltani általa. 🙂

A csoda életre hívója a caraWonga Kreatív Stúdió, mely – egy Eco-Design Startup – 2018 őszén ünnepli két éves alapulását. Nem kisebb dolgon munkálkodnak, mint, hogy újrahasznosított anyagból készítenek moduláris, azaz elemenként egymásba illeszthető, bármikor újra tervezhető szőnyegeket és mozaik matricákat.  Újra tervezhető? Tehát nem kell lecserélned az egészet, ha lesz rajta egy menthetetlen folt? Pontosan: elég azt az egy elemet tisztítanod, vagy ha tényleg menthetetlen, pótolnod, sőt, ha átalakul az otthonod, vagy teljesen új helyre költözöl, akkor is szétszedheted, magaddal viheted és az új adottságoknak vagy épp lelki világodnak megfelelően újra-alkothatod.
Maga a gyártás folyamata kézzel zajlik kis létszámú baráti manufaktúrában, Magyarországon. Erről és magáról a termékek mikéntjéről kérdezem Gál Katalint, a tervezőt:

Jupcycle: Mi számodra a caraWonga? Egy cég, egy csapat, vagy talán a családod része?

caraWonga: Lehetőség arra, hogy két gyermekem születése után itthonról kreatív munkát végezzek a barátaim és a családom társaságában. Kihívás, kapcsolódás az emberekhez és önmegvalósítás is egyben. Egy barátnőmmel, Bhadrával kezdtük és a férjem segített a webes felületek kialakításában. Karácsonyra megérkezett Bhadra babája, így ő most főállású anyuka lett, helyére egy szintén 2 gyermekes barátnőm, Anikó jött. Én csinálom a termékfejlesztést, teljes grafikai munkát – beleértve a csomagolástervezést is, a foglalkozásokat, az adminisztrációt és a szervezést. Anikó a kivitelezőm.

Jupcycle: Manapság, ha valaki azt mondja, hogy ‘lakberendezés’, ‘design’, legtöbben a pazarlásra, a felesleges tárgyak felhalmozására gondolnak, pedig szerintem ez így nem teljesen igazságos. Milyen termékeket kínáltok a környezettudatos, de mégis egyedi lakberendezést keresők számára?

caraWonga: Mit szólnál, ha azt mondanám hogy egy szőnyeg állhat közelebb a szívedhez, mint gondolnád? Akkor fogja a szőnyeged tükrözni a lelkedet ha te tervezed meg a színeit, a mintáját és a formáját is, sőt az alkotás is a te élményed.

Ezek a szőnyegek darabokból állnak, szétszedhetők és újrarendezhetők. Ha egy kis változatosságra vágysz, megváltoztathatod a formáját és a mintáját is. Sőt ha sérülés érte valahol a szőnyeget, akkor a pótelemekkel pillanatok alatt újjá is varázsolhatod.

Jupcycle: Mesélj kérlek az alapanyagról magáról? Mitől eco a caraWonga?

caraWonga: Kiállításokon, expokon használják ezt az un. ipari nemezt padlóburkolat gyanánt, és a több száz m2 szőnyeg lerakásakor sok kisebb-nagyobb darab hulladék keletkezik. Ez érintetlen és tiszta, ezt vásárolom fel és ebből készülnek a termékeim. Veszélyes hulladéknak minősül, mert itthon nem hasznosítják újra hanem elégetik, ezzel súlyosan terhelve a környezetet. Ettől mentesítjük mi kis hazánk levegőjét!

Kézzel gyártunk, nem használunk áramot, vizet és vegyszert sem. Csak lebombó csomagolóanyagaink vannak és ami a legfontosabb a vásárló szempontjából, hogy nem kell kidobni és új szőnyeget venni, ha foltos lett vagy mert átrendeztük a szobát és nem passzol a térbe. Javítható és átalakítható, ami szerintem egy nagy előny a többi tömeggyártott termékkel szemben.

Jupcycle: A gyártás során keletkezett hulladékot – vagy, ahogy én szeretem inkább hívni – maradékot hogyan kezelitek? Van erre is kialakult rendszeretek, hogy milyen sors vár a már nem eladható darabokra?

caraWonga: Nagyon jó és fontos kérdés. A szőnyeg készítéssel kezdtük és elég sok maradék keletkezett, erre találtam ki a mozaik matricákat. Ezek tehát ugyanebből az anyagból vannak, öntapadós textil rombuszok, amelyek segítségével bárki nagyon látványos mozaik képeket készíthet! Nem eladható darabjaink nincsenek, hiszen megrendelésre gyártunk.

Jupcycle: Dobozba zárt csodákat árultok, olyan csodákat, amik általunk születnek meg, de szeretném, ha mesélnél a foglalkozásaitokról is? Kik számára tartjátok, mikor és hol lehet elérni, átélni?

caraWonga: Foglalkozásaink fő célja, hogy alkotói élményt adjunk az embereknek, és ez nagyon hálás dolog 🙂 Nagyon szeretek kapcsolódni az emberekhez, látni ahogy születnek a szebbnél szebb mandalák, és azt az örömet, hogy ezt én csináltam és nézd milyen szép! Manapság már a legtöbb ember életéből hiányzik a kézműveskedés, az, hogy valamit a saját kezével és szívével alkosson és aztán ezzel a személyes tárggyal tegye otthonosabbá környezetét. Mivel nem kell egy új technikát megtanulni, kivételes kézügyességre és türelemre sincs szükség, így nagyon népszerűek a foglalkozásaink. Járjuk az országot, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt tartunk foglalkozásokat. Jelen vagyunk fesztiválokon, kreatív iskolai napokon és óvodákban, múzeumokban is. Ha szeretnétek értesülni a foglalkozásinkról, kérlek iratkozzatok fel hírlevelünkre itt!

Jupcycle: Sokan vagyunk és sokfélék, mi volt a legmeglepőbb vagy legcsodásabb élmény a foglalkozásaitok során?

caraWonga: Tartok karitatívan adomány jelleggel is workshopokat és voltam állami gondozott gyerekeknél. Talán az volt az eddigi 2 év fénypontja, amikor a sok gyerkőc tele kételyekkel leült az asztalhoz, hogy ő ilyet nem tud csinálni….. és aztán fülig érő szájjal öleltek és büszkén mutatták mindenkinek hogy milyen csodaszépet alkottak. Azokat a szőnyeg modulokat, amik valamiért hibásak, gyűjtöm, és nekik elvittem. Készítettek az egyetlen kis saját helyük, az ágyuk mellé egy különleges színes szőnyeget… az a boldogság elmesélhetetlen.

Jupcycle: Magyarországi kezdeményezés a caraWonga, azonban ez nem jelenti, hogy korlátok közé lennétek szorítva, sőőt. Mesélj kérlek, merre jutottak eddig el a termékeitek? Mire vagytok a legbüszkébbek?

caraWonga: Nagyon sok helyre 🙂 Az Élményműhely-nek köszönhetően a termékeink bemutatkozhattak már Dél-Afrikában, Kanadában és Kóreában is. Norvégiában és Máltán is kaphatók a caraWonga mozaikok, sőt a sógornőm, Zsuzsi Máltán él és tart mandala készítő workshopokat. Leginkább az Egyesült Államokból érkeznek a szőnyegmegrendelések, de küldtünk már csomagot Hongkongba, skandináv országokba és Olaszországba is.

Jupcycle: Engedd meg, hogy megkérdezzem, honnan jön a caraWonga név?

caraWonga: Fantázia név, nem jelent semmit. Kerestem egy jól hangzó nevet és ezt találtam ki 🙂

Jupcycle: Az újrahasznosulás a jövőnk (és nálatok már a jelen), de mit hoz még számunkra a caraWonga, mit szeretnétek a terméketekkel és a foglalkozásaitokkal átadni számunkra?

caraWonga: Szeretnénk minél több karitatív foglalkozást tartani, világszerte, de kacsintgatunk a csapatépítés irányába is. Igyekszünk a jelenben lenni és örülni annak, amiben most vagyunk.

Ahol Ti is részesei lehettek Kati és a caraWonga csapat munkásságának:

Honlap: http://carawonga.hu/
Blog: http://carawonga.hu/blog/
Meska bolt: https://www.meska.hu/Shop/index/25074
Facebook: https://www.facebook.com/caraWonga/
Instagram: https://www.instagram.com/carawonga/

 

Megosztás

Comments are closed.