Bevásárló zsák születése

Bevásárló zsák születése

Ez egy érdekes vallomás lesz… mégpedig arról, hogy hogyan kerül a birtokomba, Nekem, Julinak, vagyis a Jupcycle termékek megalkotójának egy szabadon felhasználható igazi Julia’s upcycle room bevásárló zsák. Nem ér nevetni, hiszen ti is ismeritek a bölcs mondást, mely szerint a cipész gyerekének cipője mindig lyukas. Nincs ez másként velem se: miért varrnék magamnak valamit, ha varrhatok helyette Nektek?!

No, de váltsunk komolyra: a bevásárlásokhoz most már több, mint egy éve zsákokat használok, melyek a lehető legkülönfélébb módon kerültek hozzám, de mindegyiknek története van, az biztos:

I. Ruhamosó zsák:

Igen, az, amibe azokat a ruhaneműket teszed, amiket sajnálnál egy esetleges kósza tépőzárral való találkozásnál, vagy szimplán nem szeretnéd, hogy a belőle kilógó madzag feltekeredjen mindenre a mosás során.

Hulladékcsökkentő bevásárlás szempontjából hatalmas előnye van: pehelykönnyű, áttetsző, mivel hálós, így a pénztárnál nem kell mérlegelés / blokkolás előtt bele nézegetnie a pénztárosnak, hogy mit is rejtettél bele. Ezen felül az, amit nekem sikerült vennem még cipzárral is záródik, így pakolás után csak gyorsan behúzom a cipzárat és már “dobhatom” is a kosárba, biztos nem fog belőle semmi megszökni.

Hátránya: sajnos nem 2kg krumpli terhelésre tervezték, így ez az emlegetett szökés biztos cipzár szépen elkezdett egy év után leválni magáról a hálóról, plusz a háló az oldalsó varrásnál is elkezdte megadni magát. Ezeket evidensen varrógéppel vagy kellő kézi varrásos ambícióval meg lehet javítani még egy ideig.

 

II. Retro tornazsák:

Ismét jelzem, hogy a hulladékcsökkentéshez kellő mennyiségű önirónia szükséges, mert mikor a hipermarket pénztárosa mintegy könnyes mosollyal nyugtázza az óvodai gyertya jellel ellátott űrhajós vagy épp pecázó pingvin mintás ex-tornazsákot, mint kenyeres zacskó, akkor tudnod kell vele nevetni, mert valljuk be őszintén: igaza van, hogy “ez nagyon cuki”.

Előnye: Nem kell érte pénzt kiadni, vagy dolgozni érte, elég csak felkutatni otthonodban / családod otthonában az elfeledett ilyen tornazsákokat. Hidd el jobb állapotban lesznek, mint gondolnád, a régi anyagok és varrónők tudtak valamit: nem sajnálni a minőséget és a rá szánt időt valami létrehozására.

Hátránya: Nem lehet bele látni, így a pénztári szalagra érdemes nyitott szájjal felhelyezned, ami a szétgurulást is magával hordozza, mint kockázat.

III. Ökozsák:

Ökoanyu a Föld napján tartott egy nyílt előadást, melyen volt szerencsém feldíszíteni a saját vászon zsákomat, amit a The Sorting Bags-nek köszönhetek.

Előnye: Designos, strapabíró, több méretben kapható. Veheted kész mintával vagy elmehetsz egy workshopra, ahol megvalósíthatod a magad elképzelését. Anyaga erős vászon, így akár rögtön a spájzba is helyezheted a benne vásárolt zöldséget, mert szellőzik.

Hátránya: Nem lehet bele látni, így a pénztári szalagra érdemes nyitott szájjal felhelyezned, ami a szétgurulást is magával hordozza, mint kockázat.

IV. Jupcycle bevásárló tasak:

Mert naná, hogy erre akartam kilyukadni: végre varrtam magamnak is valamit!

A tulajdonomba került pár olyan anyagú ruha (nadrág, ing, otthonka), amiről akárhogy is erőlködtem nem tudtam volna elképzelni, hogy ruhadarab, lakberendezési tárgy, vagy épp humánus töltő anyag készülhessen lévén olyan volt, mint egy függöny. Meg nem értett korok divatját nem szabad kritizálni, de újjá alkotni annál inkább! 😉

Egy ilyen különleges anyagú nadrágból és a hozzá tartozó ingből ki tudtam hozni 8 db nagy és 2 db kisebb bevásárló tasakot. Behúzóként felhasználtam párja nincs cipőfűzőket, madzag maradékokat és textil öveket.

Előnye: Pehely könnyű, mint a mosó zsák, de összefüggő anyag lévén nem foszlik szét a varrás mentén (az én mosó zsákom apró lyukacsos anyagú). Elasztikus, de forma tartó. Mosás után gyorsan szárad, nem szívja magába a szennyeződéseket. Áttetszőbb az anyaga, így nem kell nyitogatni a külsőre azonos zsákokat a pénztárnál, ránézésre meg tudod mondani, mit tettél bele, így rögtön mérlegelhetőek.

Hátránya: Akárhogy szépíteném, vitathatatlan műanyag tartalmú az anyag, úgyhogy azt javaslom egy fajta terméknek nevezd ki (pl zöldségek, gyümölcsök) és csak tényleges piszkolódás esetén mosd, mivel a ruhák mosása során (anyag összetételtől függetlenül) mikroszálak válnak le és kerülnek be a vizekbe. (Ide tartozó számomra hiteles forrást eléred a Hulladékmentes.hu oldalán.)

+ Extra előnye: Nagyon könnyen megvarrhatod magadnak is, melyhez mankóként keresd fel Bevásárló tasak Pinterest gyűjteményemet, vagy, ha ehhez nem érzel késztetést, jelezd felém és találunk megoldást.

No, de ebből az egész felsorolásból, hogy is lett nekem Jupcycle bevásárló tasakom? Hát úgy, hogy az első teszt darabot sikeresen félre szabtam, majd varrás közben megjelent a 1,5 éves lányom és azzal a felkiáltással, hogy “Annnaaa” karon bökött egy kupak nélküli filccel, majd kacarászva távozott.
Szóval kicsit kisebb, kicsit kacskaringós, de az enyém 🙂 a bolti mosózsákom úgyis kezdi véglegesen feladni a harcokat. 🙂

A többi 7+2 db-ra a palettán belül a Nagy és a Kicsi bevásárló zsákok közt tudtok további részletekért kattintani.

Megosztás

Comments are closed.