A szelektív nem is hulladék?!

A szelektív nem is hulladék?!

Egyszer egy napon megesett, hogy a szelektíven gyűjtött műanyag szemetesünk szépen a helyén maradt a havi begyűjtés reggelén. Aztán eltelt kerek egy hónap, szépen gyűlt a sárga fedeles kuka tartalma, majd mi ismét a helyén felejtettük  a begyűjtés reggelén. Ennek a két egyszerű mondatnak lehet egyszerre örömteli és mégis rémisztő a tartalma. Hogy miért is? Elmondom.

Mivel hulladékcsökkentő (hangsúlyozom, nem hulladékmentes) háztartást vezetünk, így az otthonunkba való bekerülés pillanatában igyekszünk elkerülni a hulladék keletkezését. Hogy hogyan is zajlik ez? A sokak által már taglalt eszközök és listák segítségével:

 • Bevásárlásaink során nem élünk a szatyrok és műanyag tasakok lehetőségével, helyette, saját zsákjainkban hordjuk haza a kenyeret és a zöldséget, gyümölcsöt.
  .
 • Felvágottak esetén törekszünk a saját edénybe kimérősen vett megoldásokra.
  .
 • Tejtermékek fogyasztását nem hagytuk el, de mikor a kimérős lehetőségünk bekorlátozódott egy bolt megszűnésével, akkor felmerült bennünk (na jó, igazából csak bennem, mint fő tejeskávé fogyasztó) a napi adag csökkentésének lehetősége. Megvallom, azóta presszó kávét iszom, élvezem a kávé igazi ízét, és lélekben kacsintgatok az itthoni növényi alapú tej készítése felé. De ez egy jövőbeni történet lesz.
  .
 • Húst keveset fogyasztunk, de számunkra épp eleget.
  .
 • Üdítőket limitáltan, inkább csak nagyobb családi/baráti eseményekkor vásárolunk.
  .
  és sorolhatnám tovább a szelektív műanyag kukánkat érintő szokásainkat.
  .

Nos, ez mind szép és jó, de ettől még keletkezik egyszer használatos műanyag az életterünkben. Ezeket mosogatás után a szelektív kukába dobjuk, amit aztán havonta elszállítanak. Jobb esetben…

Most jöjjön egy kis matematika, ha kétszer hagyod ki a szelektív kuka ürítés napját, akkor mennyi hulladéknak kell bele férnie egyazon arra a célra kijelölt kukába?? A megoldás: három, igen három havi adagnak, egy teljes negyedévnek, ami azért lássuk be nem kevés, úgyhogy volt időm bőven elmélkedni azon, hogy miért keletkezik nálunk egyáltalán műanyag hulladék.

Megosztom veletek a gondolataimat:
.

A levegő…

Az elszállított szelektív műanyag nagy része levegő. Erre a 2. hónap legvégén jöttem rá, amikor is azt hittem, végünk van (képletesen és igazából is, látva mennyi műanyaggal árasztjuk el mi magunk is a Világot). A 2. hónap legvégére ugyanis tényleg tele lett a kukánk, és innen jött a munkás szelektív hulladék gyűjtés, ugyanis, ha valamit bele szerettünk volna dobni, akkor azért lejjebb kellett nyomni az egész már benne lévő halmot. Ezzel a művelettel meg szépen szorítottuk ki a levegőt, amit tudtunkon kívül ugyancsak ‘gyűjtöttünk’ a kukánkban.
.

Az adag…

Hogy fért be mégis 3 havi adag? Hogy én hogy csinálom? Én tényleg elmosok minden műanyag zacskót és csomagolást? És az a sok víz? – Jött jó néhány helyről a kérdés áradat. Többre már szerintem választ is adtam korábban, de a legutolsót érdemesnek látom picit jobban taglalni. Az egyszer használatos műanyag csomagolás előállítása is víz felhasználásával jön létre. Ha én ezt utána kimosom, szelektív kukába helyezem, lehetőséget adok az újrahasznosításra, ami igaz, hogy ugyancsak víz felhasználásával történik, de egyáltalán nem mindegy az új és az újrahasznosított műanyag előállításához szükséges víz mennyiségére. Továbbá, ha simán a kommunális kukába helyezem, azzal előre eldöntöm sanyarú sorsát, mely szerint hulladék égetőbe/lerakatba kerülhet csak, de semmiképp nem maradhat benne az újrahasznosítás adta körforgásban.
.

Honnan jön?

Mik a nagy műanyag bekerülési források nálunk és hogyan lehetne ezeket elkerülni? Jó kérdés, én ezeket figyeltem meg:

 • Fagyasztott hús zacskói. Ahogy korábban már írtam, nem sok húst fogyasztunk, de annak beszerzése tömbösítve történik, amit utána porciónként feliratozva zacskózunk, majd fagyasztunk.
  .
 • Ugyancsak vannak gyümölcsök eltéve a fagyasztóba, ezek olyan műanyag dobozokba szokta bekerülni, mint a (nagy családban összegyűlt) kifogyott vajas doboz vagy a kínai étkezdék dobozai. Ez utóbbi sajnos egy-két kört bír csak ki, mígnem megreped, eltörik, így újbóli felhasználásra alkalmatlanná válik.
  .
 • Fejlődünk, de nem elég gyorsan, így a coláról való teljes lemondás is még hátra van. Havi pár üveg még bekerül a kosarunkba és így a kukánkba is.
  .
 • ‘Bekúszó csomagoló anyagok’ kategóriába tartoznak nálam azok az egyszer használatos csomagolásban megvett dolgok, amiknek a vásárlásakor nem voltam jelen vagy meg tudtam volna akadályozni kellő odafigyeléssel.
  .
 • Nem műanyag, de nálunk azzal együtt kell gyűjteni szelektíven a konzerv dobozokat.
  .
 • Azért, hogy kevesebb étel hulladékunk keletkezzen, pár dologból (joghurt, tejföl, kefir) kényszerűek vagyunk kisebb kiszereléseket venni, de ezzel másik ágon a műanyag mennyisége nő. Melyik karomba harapjak, de tényleg??
  .

Mit lehet tenni?

Nagyon jó kérdés, kár, hogy nekem kell megválaszolnom, mert így kicsit hitelét veszti. Tudom mit lehetne tenni, de mégsem sikerül se-perc alatt kivitelezni és ez számomra is bosszantó. No, de azért leírom, hiszen ezzel is közelebb kerülök önmagam nógatásához, hogy tegyek egy újabb lépést.

 • Időben ki kell vinni a kukát, hogy a kukásautó el tudja szállítani. 🙂
  .
 • Titokban a kommunális kukába dobni, hogy sok-száz év alatt (se) komposztálódjon egy levegőtlen hulladék lerakóban vagy égetőben. (Nem, nem, ez a nagyon rossz ötlet kategóriája!!) 🙁
  .
 • FKF hulladékudvarba bármikor be lehet adni a pluszban keletkezett szelektív hulladékot. 😐
  .
 • Életmód váltás, ami bele tartozik bizonyos élelmiszerektől való megválás.
  .
 • Bevásárlások átstrukturálása, hiszen, ha egy hulladékmentes vásárlási lehetőség megszűnik a közelben, akkor bizony távolabbra kell menni a megoldásért.
  .

Az első három tanácsot tényleg megkaptam a három hónap során, de az utóbbiak tényleges megoldást és kiutat fogalmaznak meg, úgyhogy én ezekre igyekszem fókuszálni.
A címben feltett plátói kérdésre pedig remélem Ti is tudjátok a választ: amit nem használsz minden fajta átalakítás nélkül újra és újra, az bizony hulladék, és ez nincs másként a szelektív kukába helyezett dolgokkal sem. Úgyhogy tessék csak szépen annak a mennyiségét is csökkenteni. 😉

 

Megosztás

Comments are closed.